Werkgroepen

De werkgroep "de Wijngaerd" verdiept zich in de wijndruiventeelt en wijnproductie. In 1990 heeft een groep wijnliefhebbers een wijngaard kunnen aanplanten in de Motvallei te Borgloon. De wijngaard telt inmiddels een kleine duizend stokken: Sieger, Kerner, Riesling en Rivaner.

De gilde, die opgericht werd binnen deze werkgroep bekommert zich om het toeristisch aspect. Om de 2 jaar organiseert de gilde samen met "de Wijngaerd" de wijnfeesten in Borgloon. De Wijnfeesten gaan dit jaar door op zondag 16 september 2018 van 13.00 u. tot 18.00 u. Ook wordt er jaarlijks in februari een studiedag voorzien rond druiventeelt en het wijnmaken.

 

 

De werkgroep "Fructuaria" beheert de provinciale fructuaria van Rijkel en Rullingen en zorgt voor educatieve en toeristische ontsluiting van deze hoogstamboomgaarden. De werkgroep houdt jaarlijks rond half juni en met toenemend succes de "Dag van de kers". In 2001 hadden we minstens 10.000 bezoekers op een zondagmiddag.

De werkgroep "Stroopstokerij" heeft de bedoeling een werkende stroopstokerij open te stellen voor het publiek met demonstraties fruitsappen maken. Zo wordt de stroopproductie gevisualiseerd.

Bovendien zal de werkgroep zich ook wijden aan de actualisering en professionalisering van de strooptentoonstelling. Hierbij zal vooral aandacht besteed worden aan de stroopgemeenten Wellen, Rijkhoven, Borgloon.

In een zijgebouw op het binnenplein van de Abdij Colen staan een aantal panelen opgesteld die de ganse geschiedenis van de fruitteelt uit Haspengouw weergeven aan de hand van de foto's en teksten. Daarbij kan de bezoeker eveneens de nevenactiviteiten aangaande fruit bezichtigen en ook de moderne fruitteelt met al haar facetten. Thema's als het belang van de fruitproductie, fruit en gezondheid, fruit en wetenschap, ... worden zeer bevattelijk en educatief ge├»llustreerd, uitgelegd en getoond. Uiteraard zijn er ook een groot aantal relicten uit het verleden te zien, waaronder de oudste sorteermachine uit Europa en de oudste veilingklok van Belgi├ź. Een hededaagse moderne presentatie aan de hand van interactieve media maakt het mogelijk uitgebreide informatie op te vragen. De uitleg is ook bedoeld voor een jonge publiek.

De bezoeker krijgt de gelegenheid tot aankoop van een aantal originele streekproducten zoals:

Stroop van de streek, Haspengouwse wijn, Loonse Appeljenever, aardbeienjenever, appelsap.

 

VZW Fruitstreekmuseum

p.a. Administratief Centrum "Kanunnikenhuis"

Speelhof 10 - 3840 Borgloon

 

met dank aan:

Copyright @ All Rights Reserved